Activiteiten nazomer 2017

on

Geen nummers van Meervoud in de zomer, en dus ook geen stadsinterviews op deze site. Al kan ik al melden dat het eerstvolgende interview, met Mark Elchardus, niet te lang op zich zal laten wachten.

Tot dan geef ik graag enkele tips mee.

In 2016 verscheen de film Citizen Jane. Battle For The City, over het leven en de strijd van Jane Jacobs. De Vlaamse vereniging voor ruimte & planning (VRP) verzorgt de Belgische première van de film. Op 12 september in Antwerpen, op 4 oktober in Leuven.

Van de VRP-site:

‘Citizen Jane’ focust op de ‘veldslagen’ tussen Jane Jacobs en ‘master builder’ (of über-demolisher) Robert Moses. Jacobs zette samen met buurtbewoners succesvolle acties op tegen de plannen van Moses om oude stadsbuurten compleet plat te walsen. De film maakt steeds de link met huidige stedelijke issues, waarvoor de oplossing volgens maker Matt Tyrnauer ook bij Jane Jacobs moet gezocht worden.


 

Onder het motto – minder intellectueel, meer visueel…

De bekende winkel Met / Avec Plaizier in de Spoormakersstraat is dan wel recent overgenomen, maar in de uitgeverij blijft actief, maar tot 17 september vind je in Bozar een tentoonstelling over Uitgeverij Plaizier: Brussel is een Plaizier. Deze bekende Brusselse uitgeverij bouwde sinds 1977 een indrukwekkende beeldenbank op met haar postkaarten, prenten, kalenders en boeken. De tentoonstelling loopt door het Brussel van de jaren 1970 tot nu in 700 postkaarten.

 


 

In het CIVA tenslotte loopt nog tot 24 september de tentoonstelling Save | Change the City – Unbuilt Brussels #01, met aandacht voor alle wilde stadsplannen die in Brussel hebben bestaan, de protestbewegingen daartegen en de alternatieve plannen. De meeste plannen zijn onuitgevoerd. Zeer veel materiaal uit de archieven van zowel het Sint-Lukasarchief (NL) als de Archives d’Architecture Moderne  (FR). Een aanrader (bruzz-recensie hier).

Het CIVA bestaat sinds 2016 en “verenigt onder een enkele structuur de middelen, de kennis en de know-how van diverse Brusselse cultuurspelers die zich bezighouden met architectuur, stedenbouw, landschappen.”

Protest tegen de plannen in de Noordwijk.

Een minder gekend Vlaams Huis in Brussel.

IMG_1825

Louizalaan / Stefaniaplein anno lang geleden. Een tram, enkele auto’s, nog geen tunnels.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s